JK10 IF - Igelstorps IK

JK10 IF - Igelstorps IK

JK10 IF A - Igelstorps IK A 2-0 (0-0) Inför 230 åskådare tog herrarna på lördagseftermiddagen en rättvis seger i den inledande kvalmatchen hemma mot Igelstorp trots att spelet inte riktigt stämde. Efter en jämn 1:a halvlek så tog JK10 över i 2:a.

Det var en fantastisk lördageftermiddag med sommartemperaturer och ett behagligt solsken och den inledande kvalmatchen kunde knappast spelats i bättre väder.
Innan matchstart så skulle straffar slås för att skilja lagen åt utifall matchen skulle sluta oavgjort.

Straffläggningen i en kort sammanfattning:
- Igelstorp inledde straffläggningen och Danne var nära att rädda en ganska dåligt slagen straff men bollen letrade sig under Danne och rullade knappt över mållinjen till 1-0 i straffläggningen.
- JK10:s första straff slogs av Tony Berntsson men Igelstorpskeepern gjorde en vass enhandsräddning.
- Därefter satte Igelstorp sin andra till 2-0.
- Olof Åkesson var säker och reducerade till 2-1
- Igelstorp är fortsatt stabila i straffläggningen och 3-1 
- Anton Hjalmarsson var söker och satte reduceringen till 3-2
- I den fjärde omgången så klev Daniel Carlsson in och gjorde en vass räddning på Igelstorps fjärde straff.
- Arvid Bergman kvitterar sedan säkert till 3-3 på JK10:s fjärde straff.
- Igelstorps femte straff räddar Danne ännu en gång
- Jakob Berggren var säker exekutor när han slog in JK10:s femte straff.

Det innebär att JK10 tar hem straffläggningen med 4-3. Psykologiskt skönt att ha med sig i ryggen inför matchen och att vi vid oavgjort får chansen att spela den sista avgörande gruppspelsmatchen. 

Dags att dra igång matchen och som tidigare nämnts så var det väldigt fina väderförhållande för att vara en sen höstmatch.
Att det var nervöst på sina håll det märktes. Det är ett ungt JK10 där i princip halva laget är under 20 år.
Det var Igelstorp som skapade första chansen då man redan efter halvminutens spel fick en frispark ett par meter utanför JK10:s straffområde lite till vänster. Frisparken fastnade i muren och det blev lite kamp om bollen innan vi fick undan den.
Första halvlekens spel präglades annars av mycket kamp med ett Igelstorp som var fysiskt starka centralt. När vi sen inte riktigt satte upp nåt tempo så blev det lite för lätt att läsa av oss. Men det var JK10 som inledde bäst. När vi väl satte lite tempo på bollen så blottades ett ganska trögt Igelstorp som inte hängde med våra kvicka offensiva spelare. Arvid Bergman fick ett par fina lägen efter lite snabbare spel där det egentligan bara var oskärpa i avsluten  som gjorde att vi inte får utdelning. 
Första 15 minutrarna så var det JK10 som var det bättre laget och vi skapade en del lägen. Sen var inte Igelstorp ofarliga på nåt sätt. Man hade en stabil center i form av Per Lustig som med sin fysik vann mycket kamper på offensiv planhalva. Han tillsammans med kvicke vänsterbreddaren Robin Andersson var väl de som stod för mycket av det offensiva spelet i Igelstorp.
Matchen jämnade ut sig ju längre halvleken led och båda lagen fortsatte att skapa lite halvlägen men inga riktigt högoktaniga chanser. JK10 var det spelförande laget och skapade kanske lite mer men det farligaste läget hade nog Igelstorp men Igelstorpspelaren fick inte ordning på avslutet i bra läge. Spelet i första halvleken präglades som sagt av mycket kamp och en hel del nervositet och det var mållöst 0-0 i paus.

JK10IF Igelstorps IK 16
På bilden Erik Berntsson som idag var en av JK10:s absolut bästa spelare!

I paus så pratades det mycket om att få igång vårt snabba spel. Vi spelade fast oss lite för mycket genom ganska lågt bolltempo plus att Igelstorp klev fram och satte en ganska hög press. Vi behövde hitta fram med bollarna lite snabbare så att ett lite trögt Igelstorp fick börja flytta runt och löpa lite mer i defensiven. 
Det märktes direkt i andra halvleken att det var ett rappare JK10 som kom ut. Igelstorp fick allt svårare att komma rätt i sina positioner och JK10:s offensiva pjäser fick klart mer ytor att jobba på.
JK10 skapade snabbt ett par lägen som mycket väl kunde reducerat. Tony Berntsson fick ett läge när han blev frispelad utaför Igelstorp straffområde men fick inte ordning på mottagningen utan gästerna keeper hann ut i grevens tid. Sen var det Arvid Bergman som blev läckert framspelad av Tony Berntsson men Igelstorpskeepern gjorde en riktigt vass räddning på Arvids avslut. 
Igelstorp hade nu svårt att få betalt för sin höga press och våra centrala mittfältare med främst Erik Berntsson och Olof Åkesson började vinna det mesta på mittfältet.
I den 58:e minuten så kom det rättmätiga 1-0 till JK10. Det var efter att vi vunnit bollen när Igelstorp var lite ur position som Erik Berntsson satte fram en perfekt passning mellan Igelstorps båda mittbackar till Tony Berntsson. Tony ryckte sig snabbt förbi sin bevakning och fri med Igelstorpskeepern så var han säker och rullade in 1-0 till JK10. En ganska rättvis ledning så långt och det kändes som Igelstorp tappade en stor del av den energi man hade kvar.

JK10IF Igelstorps IK 20Målglädje när Tony Berntsson precis satt 1-0 på Erik Berntssons läckra framspelning!

JK10 fortsatte att plåga Igelstorp med lite snabbare spel och två minuter senare så var det dags igen efter att JK10 etablerat tryck mot Igelstorps mål. Där höll sig William Oskarsson framme och snappade upp ett inspel från Arvid Bergman och lyfte kyligt in bollen över en utrusande Igelstorpskeeper. Ett läckert mål av en 16-åring. Se Williams mål här »  

Nu var det JK10 som var det bättre laget och man kontrollerade matchen nu. Igelstorp försökte jobba sig tillbaka i matchen men man hade märkbart svårt att skapa nånting matnyttigt mot ett stabilt spelande JK10-försvar. 
Sen tröttnade Igelstorps cenrala spelare rejält och man orkade inte fullföja den höga press man hade bättre framgång med under den första halvleken. 
JK10 fortsatte att skapa en del och både Olof Åkesson, Arvid Bergman och Tony Berntsson brände bra lägen eller fick inte till det i avslutet.
Sista 10 minutrarna så backade JK10 hem lite för att säkra resultatet. Igelstorp orkade trots detta inte etablera nåt större anfallsspel på offensiv planhalva och man skapade egentligen ingenting under hela den andra halvleken.
Undantaget var när vi fick en olycklig frispark mitt på vår defensiva planhalva. Domaren blåste tyvärr frispark för en knuff i ryggen på en Igelstorpspelare. Problemet var att det var en Igelstorpspelare som hoppade in i ryggen på sin egen spelare. Reaktioner från spelare, publik och ledarna i JK10.
Domaren som för övrigt var riktigt bra valde tyvärr att felaktigt gå och visa en av våra tränare, Marcus Tapper av planen. För det första så var det inte Marcus som ropade och sen kanske man får ha överseende för en spontan reaktion och här borde kanske domaren fått lite hjälp av de assisternade domarna att se det som 230 åskådare plus spelare nog såg ganska tydligt att det inte var en JK10-spelare som delade ut knuffen.
Nog om det, frisparken blev dock farlig då starke Per Lustig i Igelstorp nicktouchade en bra slagen frispark tätt över JK10-målet. Detta var egentligen Igelstorps enda riktiga målchans i andra halvleken förutom nåt skott utanför från halvbra läge.
När domaren blåste för full tid så var det en skön känsla av jublande glädje och inte minst lättnad över en riktigt go och framför allt rättvis seger.
Just att klara av att passera första hindret i ett kval är väldigt viktigt. Nu ramlar egentligen all press över på framför allt Kinne Vedum men även Igelstorp. Båda lagen vet att de måste vinna nästa match för att ha chans till spel i div 5.

JK10IF Igelstorps IK 24Här det Arvid Bergman som löpt sig fri på sin vänsterkant! Arvid var ett orosmoln för Igelstorpsförsvaret hela tiden!

Om vi skall summera matchen så kan vi konstatera att JK10 var det bättre laget sett till matchen i stort. Matchen präglades av en hel del kamp och skönspelet lös nog en del med sin frånvaro.
Även om vi inte når vår normala standard så jobbar vi som ett lag och visar vi att vi är svåra att göra mål på, plus att vi skapar så mycket klara lägen att vi går sällan mållösa av planen. Har bara hänt en gång i serien i år. 
Nu släpper nog en del av pressen som många kände inför matchen mot Igelstorp då det unga laget var medvetna om att man egentligen inte får förlora om man skall ha chansen i ett kval. Inte lätt som 16, 17 eller 18-åringar att hantera.
Om vi skall gå över till spelarkritik så måste vi inleda med att faktiskt hylla hela laget. Vi jobbar som ett lag, vi vinner som ett lag och idag visar vi att vi är villiga att dra på oss blåstället när spelet inte riktigt kuggar i. 
Sen så vinner vi matchen genom att nöta ner Igelstorps ganska fysiska centrallinje. Här gick Erik Berntsson tillsammans med Olof Åkesson och Hampus Svensson segrande ur striden. När Igelstorps centrala spelare började tröttna och inte orkade hålla positionerna lika bra så öppnade sig ytorna upp och då får även våra rappa offensiva pjäser klart mer utrymme. 
Erik Berntsson som också utsågs till planens bäste spelare var riktigt bra idag och Eriks samspel med främst Olof Åkesson kändes riktigt bra.
Framåt så oroade Arvid Bergman och Tony Berntsson ständigt Igelstorps lite tröga försvar. Kändes som det kommer att bli lägen för eller senare då Igelstorpsförsvaret balanserade flertalet gånger på en skör tråd.
Defensivt så utsattes inte vårt försvar för några jätteutmaningar. Det var tyvärr oftast vår eget lite lätt nonchalanta kortpassningsspel som bjöd in till de lägen som Igelstorp skapade då främst under första halvleken. Defensivt var det annars stabilt och Igelstorp spelade egentligen inte till sig särskilt många chanser på egen hand utan det handlade om lite onödiga bolltapp på egen tredjedel där Igelstorp fick betalt för den höga press man startade matchen med.
Nu gäller det att ladda om till en tuff avslutande bortamatch mot Kinne Vedims IF den 28:e oktober kl 14:00.

Sist men inte minst så vill vi tacka publiken som uppgick til 230 åskådare. Det är härligt för våra spelare att ha det supporterstöd som de hade idag. Vi hoppas alla följer med oss till Kinne Vedum den 28 oktober och sätter JK10-prägel på denna match.

JK10IF Igelstorps IK 09
Härligt med storpublik i dagens match. 230 personer tog sig till Nya IP för att se kvalmatchen! 
 

Målen: Tony Berntsson 58, William Oskarsson 60

Fler bilder från matchen »

Laget:
-----------------------
1. Daniel Carlsson (MV)
31. Hugo Wejsfelt Borell (MV)
3. Anton Hjalmarsson
6. Olof Åkesson
7. William Oskarsson
8. Erik Berntsson
9. Hampus Svensson (K)
11. William Jungner
12. Jakob Berggren
13. Arvid Bergman
16. Erik Fritz
17. Tony Berntsson
18. Filip Jonsson
19. Najib Ibrahimi
20. Elias Ohlin Belfrage

Coacher:
Marcus Tapper 
Stefan Folke
Johnny Oskarsson
Kenneth Haglund