JK10 IF - IFK Emtunga (DM)

JK10 IF - IFK Emtunga (DM)

JK10 IF A-dam - IFK EMtunga A-dam 3-2 (0-2) Det blev en ganska rättvis seger till slut när damerna vann över IFK Emtunga i DM. Efter en riktigt stark 2:a halvlek så vändes ett 0-2 underläge till en rättvis seger. Vi spelade riktigt bra i 2:a halvlek.

Damerna inledde DM-gruppspelet med att ta en välmotiverad seger över IFK Emtunga. Att det var damernas första 11-mannamatch märktes en hel del och det tog ett atg innan vi fick ordning på grejerna.

Annars var det Emtunga som tog ledningen redan i den 4:e minuten när Miranda Bergman (tror vi det var) lyfter in en frispark över en chanslös Johanna Axelsson i JK10-målet.
Under den inledande 20-25 minutrarna så hittade vi inte riktigt rätt i våra positioner och var lite osynkade både offensivt och defensivt. Vi föll ofta lite för sent i försvaret och Emtunga kunde sätta upp en del lite längre bollar över vår backlinje där Emtungas kvicka anfallare lite väl ohotat kunde löpa in.
Detta blev också tydligt i den 17:e minuten när en längre boll letade sig igenom ett lite högt stående JK10-försvar och Linnea Magnusson kunde enkelt runda Johanna i JK10-målet innan hon rullade in bollen till en 2-0 ledning för Emtunga. Kanske inte helt logiskt då det spelmässigt varit JK10 som kanske fört det mesta av spelet men i den sista tredjedelen så blev det lite ofokuserat. 
Emtunga ytnyttjade vårt lite osynkade försvarsspel och hittade in med fler bollar bakom vår lite högt stående försvarslinje och man hade kunde med lite bättre skärpa även fått ytterligare nåt mål. 
Det var en lite konstig matchbild. Samtidigt som vi kanske var det spelförande laget så var Emtunga var överraskande diciplinerade i sitt ganska låga försvarsspel och hotade offensivt oftast genom snabba omställningar.
Mitt i första halvleken så kändes det som vi började växla upp tempot lite och det märktes framför allt på Emtungas mittfält som började krokna lite. Vi började vinna lite mer bollar och närkamper men vi hade fortfarande svårt att få till det på sista tredjedelen. Visst vi skapade en hel del lägen och vi borde kanske gjort nåt mål men vi fick inte till det riktigt i avsluten.  
Vi förblev mållösa i paus och det var ganska besvikna tjejer som kom ut till pausvilan för att vila.
I paus så pratade tränarna om vikten av att i defensiven hitta avståndet mellan boll och försvarslinje. Vi stod alldeles för högt med laget i defensiven och började oftast att falla alldeles för sent. Detta gav Emtunga möjligheter att sätta bollarna på ytorna bakom vår försvarslinje och med en så pass snabb anfallare som Emtunga har i laget så blev vi väldigt sårbara.
Tränarna tryckte också väldigt hårt på att vi måste få upp aggressiviteten och sätta en klart tydligare press på Emtungas bollhållare i ett mycket tidigare skede. Offensivt så handlade det mycket om att helt enkelt höja tempot. Vi är ett bättre lag och är bättre tränade så det är en av nycklarna offensivt.

Vi kan lugnt konstatera att tränarnas instruktioner väckte JK10-tjejerna. De blåsvarta tjejerna tog omgående ett bastant grepp om händelserna och tryckte ner Emtunga rejält. Det skapade vassa lägen ganska omgående men skärpan i de avgörande lägena var inte riktigt på plats.
Det skulle dock lossna och 12 minuter in i andra halvlek så var det kvitterat. Först var det Carro Wall som i den 54:E minuten höll sig framme och tryckte in 1-2 efter ett riktigt snabbt anfall på högerkanten där kvicksilvret Kajsa Carlsson enkelt tog sig runt sin försvarare och spelade in bollen framför mål. Där var Carro på plats och kunde enkelt trycka in returen.
Tre minuter senare så var det dags igen när Kajsa Carlsson fick en boll mitt på offensiv planhalva. Kajsa vände bort en försvarare och ruckte sig loss innan hon krutade in bollen i nättaket. Riktigt vackert.
Nu var det ett tröttkört Emtunga som fick stora problem med att få igång nåt spel och när vi sätter lite tuffare press på Emtungas bollhållare så blev det tydligt att vi var klart starkare rent fysiskt. Vi vann väldigt mpnga bollar på Emtungas planhalva och därifrån så kunde snabbt starta våra anfall. 
Emtunga tröttnade allt mer ju längre matchen led och det kändes som en tidsfråga innan ledningsmålet skulle komma. I den 78:e minuten så kom ledningsmålet. Det var åter igen Kajsa Carlsson som fick en fin stickare och med sin snabbhet så ryckte ifrån Emtungaförsvaret och rullade enkelt in 3-2 bakom en chanslös Emtungakeeper.
Utan att överdriva så var det en väldigt motoverad ledning då trycket mer eller mindra varit konstant under andra halvlek. Emtunga hade så långt knappt varit inne i JK10-tjejernas straffområde. 
Matchbilden bestod under de avslutande 12 minutrarna. Det var JK10 som styrde spelet mot ett tröttkört Emtunga. Men man fick ett litet halvläge när några minuter återstod men man fick inte till avslutet så Johanna behövde inte ingripa.
Matchen slutade med en ganska välmotiverad JK10-seger med 3-2 efter en riktigt bra andra halvlek där vi verkligen jobbade oss in i matchen och tog över spelet ganska rejält.

Om vi skall summera denna match så kan vi konstatera att vi totaklt sett gör en bra match. Vår andra halvlek var riktigt bra men vi var lite ringrostiga inledningsvis. Emtunga gjorde det bra under första halvan av första halvlek och utnyttjade att vi inte var synkade i vårt spel.
Men man blir lite imponerad av den goa inställning vi visar upp och det kändes lite som att vi bestämde oss i halvlek för att vända matchen vilket vi också lyckades med. Det finns mycket bra att säga om andra halvlek men att vi lyckades få upp en klart högre aggressivitet i andra halvleken var en viktig nyckel till att vi vände matchen. Det blev helt plötsligt jobbigt för Emtungatjejerna.
Om vi skall gå in på spelarkritik så kan vi börja med att ge hela laget beröm för hur vi genomför matchen och ingen faller ur ramen. Alla gjorde ett stabilt arbete och vi vek inte ner oss trots ett tvåmåls-underläge.
Men om vi skall framhålla några så var Anja Karlsson en av våra spelare som syntes mest. Anjas riviga och aggressiva spelstil gör det jobbigt för våra motståndare. Även Kajsa Carlsson visar att hon blir vass i år. Kajsa skapar massor med hennes snabbhet och med två mål plus att hon skapade ett antal lägen utöver detta gör att hon får en liten blomma också.
Närmast väntar avgörande DM-match hemma mot Göta BK på söndag den 18:e mars kl 14:00. Matchen spelas på Bendersvallen. Kom och stötta våra damer... 


Målen: Carro Wall (54), Kajsa Carlsson (57, 78)

Laget:
------------------
Johanna Axelsson
Camilla Karlsson
Anja Karlsson
Hilda Boman
Emma Freidlitz
Jennie Svensson
Klara Svensson
Victoria Ekdén
Kajsa Carlsson
Linnea Wall
Alma Lundqvist
Caroline Wall
Emma Berntsson (K)
Matilda Krantz

Coacher:
Jörgen Svensson
Jens Berntsson
Jenny Jacobsson
Viola Berntsson